Raceala si gripa
Raceala este o infectie virala a tractului respirator superior (nas, gat, sinusuri) care se poate manifesta prin simptome precum nas infundat, stranut, tuse, dureri in gat si febra. Raceala este cel mai frecvent cauzata de virusuri cum ar fi rhinovirusul sau coronavirusul si este contagioasa, se poate transmite prin contactul direct cu secretiile nasale sau prin atingerea unei suprafete contaminate si apoi atingerea fetei.
Este cea mai frecventa boala si se estimeaza ca adultii au de 2-4 raceli pe an, iar copiii de 6-12 raceli pe an.
Gripa (influenza) este o boala infectioasa acuta, cauzata de virusul gripal, care afecteaza tractul respirator. Este diferita de raceala prin simptomele mai severe si durata mai lunga.
Simptomele gripale pot include febra sau frisoane, oboseala, dureri musculare sau dureri de cap, tuse, congestie nazala sau stranut, dureri in gat. Gripa poate duce si la complicatii cum ar fi pneumonia sau inflamatia miocardului sau a plamanilor.
Gripa este contagioasa si se poate transmite prin contact direct cu persoana bolnava sau prin atingerea unei suprafete contaminate si apoi atingerea nasului sau a gurii.
Raceala si gripa pot fi tratate de medici de mai multe specialitati: medici infectionisti, medici de familie, medici internisti, medici ORL sau pediatri.
Acestia pot oferi sfaturi pentru ameliorarea simptomelor si pot prescrie medicamente pentru a ameliora durerea sau febra. De asemenea, medicul poate recomanda vaccinul anti gripal pentru a preveni gripa si a reduce riscul complicatiilor.
In general, raceala si gripa sunt boli auto-limitate si simptomele dispar in cateva zile sau o saptamana, insa in cazurile in care simptomele sunt severe sau dureaza mai mult de o saptamana, se recomanda sa va consultati medicul pentru evaluare si tratament adecvat.